I. DOMENIILE .RO TREC LA PLATA ANUALA

Tariful anual de mentenanță pentru domeniile .RO a intrat in vigoare în data de 1 Martie 2018, conform deciziilor luate de registrul pentru domeniile .RO. Domeniile înregistrate înainte de 1 martie 2018 au primit o perioada de valabilitate de 5 ani de zile după care vor trece la plata anuală. Toate domeniile înregistrate înainte de anul 2014 expiră pe parcursul anului 2018.

Folosirea unui nume de domeniu presupune achitarea unei taxe anuale de licențiere către un registru, taxă ce diferă în funcție de extensia domeniului. Taxa anuală se achită în fiecare an înainte de data de expirare a domeniului sau se poate achita în avans pe o perioada ce nu poate depăși 10 ani. Valoarea taxei anuale se poate modifica în functie de taxele impuse de registrul unui domeniu de nivel superior, dar dacă taxa este plătită în avans pe mai mulți ani, pe perioada valabilității domeniului NU vi se cer taxe suplimentare dacă prețul anual crește.

RoTLD, institului care se ocupa de administrarea la nivel national a domeniilor de internet .ro, anunța în august 2017 că va introduce o taxă anuală de mentenanță pentru domenii .ro începând cu 1 martie 2018. Toate domeniile înregistrate pe „perioadă nedeterminată” înainte de de 1 martie 2013 vor expira în 2018 și trebuie plătită o taxă anuală de mentenanță pentru ca domeniul .ro să continue să funcționeze. Domeniile înregistrate pe „perioadă nedeterminată” după 1 marite 2013 vor expira la împlinirea a 5 ani de la data înregistrării.
După expirarea unui domeniu .ro acesta nu va mai funcționa, primind starea „pendingDelete” la ROTLD. Iar la 90 de zile de la data expirării domeniului acesta va fi șters din baza de date a ROTLD și va fi din nou disponibil pentru înregistrare. În acel moment oricine va putea înregistra domeniul șters, pe principiul „primul venit primul servit”.

Registrul de domenii .ro va șterge primele domenii pentru care nu s-a plătit serviciul de mentenanță anuală începând cu data de 30 august 2018

Domeniile pentru care nu se achită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală înainte de data expirării sunt programate la ștergere automată (intră în starea pendingDelete). Ștergerea se efectuează după 90 de zile de la data expirării domeniului dacă în acest interval deținătorul nu își reînnoiește dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanță anuală.

Ulterior ștergerii, domeniul respectiv va deveni disponibil pentru înregistrare conform principiului “primul venit, primul servit”.

Recomandăm să achitați contravaloarea serviciului de mentenanță anuală cât mai curând posibil pentru a evita riscul indisponibilizării domeniului din motive tehnice și administrative: întârzieri între momentul plății și procesarea extraselor bancare, aglomerarea plăților în ultimele zile, posibilitatea suprapunerii cu sărbători legale etc.

De asemenea, vă recomandăm plata on-line folosind card bancar, beneficiind de avantajul reînnoirii automate a domeniului/domeniilor.

Exemplu: un domeniu care expiră la data de 1 iunie 2018 va fi șters si disponibil pentru înregistrare în data de 30 august 2018; un domeniu care expiră la data de 2 iunie 2018 va fi șters si disponibil pentru înregistrare în data de 31 august 2018 etc.

II. STERGEREA DOMENIILOR

Toate domeniile .RO sunt sterse automat din registrul domeniilor dupa 90 zile de la expirare.

III. PERIOADA DE GRATIE: PendingDelete

In cele 90 de zile in care domeniile .RO sunt programate spre a fi sterse, detinatorul are posibilitatea de a prelungi valabilitatea domeniului. In acest sens poate face plata prelungirii prin firma care a inregistrat initial respectivul domeniu. Pe toata perioada in care domeniul este cu status PendingDelete, acesta nu se poate folosi, toate serviciile accesate prin domeniu sunt suspendate.

IV. NOTIFICARI EXPIRARE

Inainte ca domeniile .RO sa expire, detinatorii acestora sunt instiintati prin email cu privire la data in care domeniul urmeaza sa expire si demersurile pe care le pot face pentru a prelungi valabilitatea.

V. SCHIMBARE ADRESA DE EMAIL

În cazul în care nu mai aveți access la adresa de e-mail folosită la înregistrarea domeniului, vă rugăm sa ne trimiteți prin e-mail o cerere semnată împreună cu copia unui act de identitate. În cazul în care domeniul este deținut de o persoana juridică, cererea trebuie ștampilată și semnată de către un reprezentant legal și trebuie însoțită de o copie dupa Certificatul de Înregistrare (CUI). In cazul in care domeniul a fost inregistrat prin alt registrar autorizat, este necesar sa va adresati lor pentru a schimba adresa de email folosita.

VI. STERGEREA DOMENIILOR

Domeniile .RO sunt sterse la 90 dupa expirarea valabilitatii. În momentul în care un domeniu este șters, acesta devine disponibil si poate fi inregistrat de catre orice persoana prin intermediul unui registrar autorizat. Înregistrarea se face conform principiului primul venit primul servit.

VII. SCHIMBARE DE PROPRIETAR

Dacă ați cumpărat un domeniu sau dacă doriți să schimbați datele proprietarului, trebuie să initiați procesul de schimbare de proprietar. În timpul procesului se poate schimba atât proprietarul domeniului cât și agentul care administreaza domeniul. Pentru schimbarea de proprietar se percep taxe de către registru, taxe ce pot conține și prelungirea perioadei de valabilitate. Pentru a iniția procesul de schimbare de proprietar, aveti nevoie de o cheie de transfer, cheie care se obține de la proprietarul actual al domeniului. Fără cheia de transfer nu se poate efectua schimbarea.

VIII. CAPTURARE DOMENIU

Domeniile care nu sunt prelungite la termen intră în carantină pentru o perioada de 90 de zile. În timpul perioadei de carantină (cunoscută și ca stare PendingDelete) domeniul poate fi reactivat de către proprietar prin plata taxei de mentenanță.

Dacă domeniul nu este reactivat, după terminarea perioadei de carantină domeniul este șters din Registrul .RO și poate fi înregistrat de oricine pe principiul primul-venit-primul-servit.

Monitorizarea și Capturarea domeniilor este un serviciu oferit de multiple firme la nivel international si romanesti. Serviciile poarta denumirea de Backorders / Capturare domenii si presupun monitorizarea unei liste de domenii de interes și încearcarea de a le înregistra în cel mai scurt timp din momentul în care devin disponibile. Firmele autorizate pentru inregistrarea/capturarea/administrarea domeniilor .ro le puteti gasi la adresa: https://rotld.ro/registrar-list/

SITEX captureaza domenii .ro cu scopul de a le folosi in activitati de SEO, Backlinks, utilizare rank domeniu, furnizare de servicii email personalizate, furnizare de domenii gratuite in pachete de servicii pentru gazduire si realizare siteuri precum si alte activitati conexe.

IX. CU CE ESTE SITEX DIFERIT

Comparativ cu serviciile de Backorders / Capturare domenii / Licitatii Domenii, serviciile SITEX se focuseaza pe furnizarea unui pachet complet de servicii care sa includa tot ce este nevoie pentru a avea un website functional, usor de utilizat si gasit in cautarile Google. Principalele servicii oferite de SITEX sunt: realizare site, gazduire pe servere dedicate sau shared, conturi de email, servicii de mentenanta, CDN, firewall, antivirus, furnizare domenii .ro .com .net .org .info si alte extensii, precum si alte servicii IT personalizate.

X. RECUPERARE DOMENIU EXPIRAT / STERS

Recuperarea domeniului expirat se poate face de catre detinator, pe perioada celor 90 zile de status PendingDelete, care curg de la data expirarii. In acest sens detinatorul unui domeniu are la dispozitie multiple demersuri pe care le poate face pentru a reactiva domeniul si a prelungi valabilitatea acestuia prin achitarea costului de mentenanta anuala pentru domeniile .RO

In cazul in care domeniul a fost inregistrat de alta persoana, dupa perioada de gratie (90 zile) acesta poate fi doar transferat, in cazului unui acord bilateral.

XI. DOMENII SI MARCI INREGISTRATE

In cazul in care numele unui domeniu aflat in portofoliul SITEX sau care este gazduit prin serviciile furnizate de SITEX, este identic cu o marca inregistrata si activitatile desfasurate pe website-ul domeniului in cauza se suprapun cu cel putin una din clasele NISA a unei marci inregistrate va rugam sa ne comunicati si sa ne trimiteti documente cu privire la marca inregistrata pentru a lua masurile necesare de inlaturare a activitatilor care se suprapun cu acele clase NISA pentru care a fost inregistrata marca.

Existenta unei marci inregistrate nu presupune drepturi ale detinatorului marcii asupra domeniilor de internet pe care nu le detine.

Politica unitara de solutionare a disputelor privind nume de domenii a fost adoptata la data de 26.08.1999 de catre ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Aceasta reglementare a fost adoptata de toate registrele acreditate pentru numele de domeniu generice (.net, .com, .org) si de unele registre nationale acreditate. Autoritatea de reglementare a domeniilor de internet din Romania a adoptat aceasta politica in 1999.

In cazul in care doriti sa faceti o astfel de reclamatie catre noi, pentru deschiderea unei dispute cu privire la o marca inregistrata si un domeniu aflat in portofoliul SITEX sau gazduit de SITEX, va rugam ca ne trimiteti o notificare in care sa se demonstreze ca se intrunesc simultan cele 3 conditii conform politicii ICANN:
1. domeniul este identic sau similar cu o marca inregistrata pe care o detineti; si
2. nu exista drepturi sau interes legitim ca alta persoana sa foloseasca domeniul; si
3. domeniul este inregistrat si folosit cu rea credinta.

Cele 3 conditii trebuie sa fie intrunite simultan. De avut in vedere:
a. In cazul in care domeniul nu este folosit/nu functioneaza un site pe el, nu este intrunita conditia 3.
b. In cazul in care domeniul a fost inregistrat inaintea marcii, nu se intrunesc conditiile 2 si 3.
c. Daca exista o alta persoana, fizica sau juridica in cadrul Uniunii Europene, cu nume asemanator cu domeniul .RO, nu se intrunesc conditiile 2 si 3.
d. Daca este vorba de un nume generic, comun, nedistinctiv (de exemplu, prenume sau nume de familie, magazin, muzica, sau alte cuvinte din dictionar etc), nu se intruneste conditia 2.
e. Daca domeniul este utilizat dar activitatea desfasurata pe website-ul aferent este legitima si nu se intersecteaza cu acele clase NISA pe care a fost inregistrata marca, nu se intruneste conditia 3.

XIII. LICITATII DOMENII

Parteneri RoTLD si firme specializate prin care puteti vinde si cumpara domenii la licitatie sau achizitiona domenii premium: https://rotld.ro/registrar-list/

1. Your satisfaction is our top priority and we're confident you'll be pleased with our services. Still, if you try us and decide your account does not sufficiently meet your needs, you can cancel within 30 days for a refund. Refunds are available for hosting services only. The money-back guarantee does not apply on domain names and management credits that were successfully used, given the unique nature of their costs.

2. We can migrate your existing website to our cloud infrastructure, free of charge. This can take up to 5 working days.

4. The promotional price is for the first month only and plans renew at the regular rate.

5. When transferring your website to WordPressXP, we will reimburse the remaining months from your old contract. Eg. if you still have 3 months left with your old contract, you get 3 months free with WordPressXP. This applies on WP PROFESSIONAL plan, up to 6 months.

1. Your satisfaction is our top priority and we're confident you'll be pleased with our services. Still, if you try us and decide your account does not sufficiently meet your needs, you can cancel within 30 days for a refund. Refunds are available for hosting services only. The money-back guarantee does not apply on domain names ($15), themes ($69) and management credits that were successfully used, given the unique nature of their costs.

2. We can migrate your existing website to our cloud infrastructure, free of charge. This can take up to 5 working days.

3. We're doing our best to install all premium themes under 24h, taking in consideration working days.

1. Your satisfaction is our top priority and we're confident you'll be pleased with our services. Still, if you try us and decide your account does not sufficiently meet your needs, you can cancel within 30 days for a refund. Refunds are available for hosting services only. The money-back guarantee does not apply on domain names ($15), themes ($69) and management credits that were successfully used, given the unique nature of their costs.

2. We can migrate your existing website to our cloud infrastructure, free of charge. This can take up to 5 working days.

3. We're doing our best to install all premium themes under 24h, taking in consideration working days.

4. You can find all Premium Themes available here. Free themes can be found here